Några ord om hinder och WE på ridskolan

WE är på frammarsch och är nu den 3:e grenen i ridsportssverige. Den växer även på ridskolorna och SvRF har tagit fram en ridskolecup där föreningarna kan tävla inom föreningen men också mellan föreningarna!

Förutom tävla och det momentet som vi tycker är väldigt roligt så har WE en fördel i den vanliga undervisningen. Det är lösgörande, det är kommunikativt och de flesta hindren i hinderförrådet går att återanvända till WE. Så med enkla medel kan man komma igång!

Men. En del WE-hinder är svårt att ersätta med ett bra resultat. Som slalompinnar till exempel. Visst kan man använda hinderstöd men de är “klumpiga” och dess fot lite stor. Med våra slalompinnar kan man enkelt förvara och ställa ut de samt att de är säkrare om olyckan är framme. Pinnarna kan användas till att “flytta mugg” om de kapas till 160cm.

Slalompinnar är också bra att ha till att träna bakdelsväningar!

En fast grind är inte enkel att göra med hinderstöd. Med vår fasta grind kan man också enkelt ersätta grinddelen med ett rep om man vill ha en repgrind. Den står stadigt och är lätt att ta isär för transport och förvaring.

Grinden är ett utmärkt redskap för att träna på kommunikation och förtroende!

Bron. Detta hinder är som tjuren ett uppvisningshinder. Men inte desto mindre är det viktigt att bron är stabil, inte sviktar och glider samt tillräckligt lång och bred för att inte hästen ska försöka hoppa över den. Ur hästens perspektiv är enkla lösningar med lastpallar och plywood en utmaning då den inte är stabil, den sviktar och i fart så kan den glida. Vår bro är visserligen tung och rejäl i hantering. Men 2 personer kan hantera den utan problem. Den kan förvaras i sina 3 delar stående på en EUR pall.

Broräcken. Dessa ska helt enkelt inte klara att stå emot en olycka. Det SKA ge med sig. Vi erbjuder 2 alternativ till räcken. Med slana eller med rep. Båda alternativen ställs bredvid bron och har ingen infästning alls på själva bron. Således ger räcket sig vid hårt kontakt.

Fållan. En fålla kan man enkelt göra med t.ex “sockerbitar” och bommar. Men med en del hästar som inte lärt sig fållan framförallt i trav och galopp kan den lösningen inbjuda till att kliva över bommarna istället för att följa varvet runt. Speciellt om det står något konstigt i mitten. Vår fålla är inte bara ett snyggare alternativ på tävling utan den är förtroendeingivande och ramar in hästen på ett bra sätt. Den är dessutom säker då varje del är fristående och fästs inte ihop.